ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

“Trafficking” – Εσωτερικές “Πορείες” σε Εκτός Νόμου “Διαδρομές” // Παρουσίαση Βιβλίου στην Αθήνα

ΤΟΠΟΣ: Στοά του Βιβλίου // Αθήνα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13.05.2019

_

«Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη συγγραφική προσπάθεια μπαίνει κι από εμένα ένα λιθαράκι στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όσον αφορά το περίπλοκο αυτό φαινόμενο του trafficking. Αρχικά ο στόχος συγγραφής αυτού του βιβλίου «Trafficking Εσωτερικές Πορείες Σε Εκτός Νόμου Διαδρομές, Ηθικές, νομικές και ψυχολογικές προεκτάσεις», ήταν να διδαχθεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα…Στην πορεία όμως συνειδητοποίησα την αναγκαιότητα το βιβλίο να είναι σε γλώσσα που να είναι προσιτή σε όλους με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η οποία περνάει μέσα από την κατανόηση του φαινομένου.

 

Το trafficking είναι ένα περίπλοκο ηθικό-κοινωνικό- ψυχολογικό φαινόμενο που μπορεί με κάποιον τρόπο να αφορά τον καθένα μας είτε σε φαντασιακό επίπεδο είτε σε πραγματικό….το trafficking συμβαίνει εδώ και τώρα και μας αφορά όλους….Ξεκινά από την κοινωνία και καταλήγει στην ψυχή του καθενός…Άλλωστε στον καθρέφτη μας άλλοτε θα αντικρίσουμε τον θύτη κι άλλοτε το θύμα.

 

Η ευαισθητοποίηση μέσα από την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την κατανόηση του trafficking από το κοινωνικό σύνολο, πιστεύω ότι μαζί με τις άλλες παραμέτρους όπως είναι η αντιμετώπιση ή η καταστολή του φαινομένου, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό του.

 

Η εξουσία και η βία είναι έννοιες που δυστυχώς είναι συνυφασμένες…το φερόμενο ως αδύναμο φύλο συχνά φαίνεται ως πιο εύκολος στόχος!!!Θεωρώ λοιπόν ότι το ζητούμενο είναι η μετουσίωση μιας προβληματικής δυναμικής από παράγοντα που λαμβάνει την ικανοποίηση μέσα από την καταστροφή και τον φόβο σε παράγοντα που μπορεί να λάβει την ικανοποίηση μέσα από την δημιουργία και την χαρά.

 

Η επιδίωξη το να ευαισθητοποιηθεί το κοινωνικό σύνολο αναδεικνύει κάποιες προοπτικές περιορισμού του επαχθούς αυτού φαινομένου.»

 

Αντωνία Ποθουλάκη

 


 

“Η εμπορία ανθρώπων είναι σοβαρό έγκλημα με κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης συμβάλλουν στην πρόληψη του φαινομένου, την εξάρθρωση των δικτύων σωματεμπορίας και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το βιβλίο της Κας Ποθουλάκη, “Trafficking, Eσωτερικές πορείες σε εκτός νόμου διαδρομές”, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο και συμβάλει στην ανάδειξη του προβλήματος. Σας εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας και σας ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο!!!
Η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών που εκπροσωπώ, συμμετέχει με τους εθελοντές της στη διεθνή εκστρατεία για την καταπολέμηση του trafficking.”
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

 

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Καραπατάκης
Πρόεδρος 

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην παρουσίαση του βιβλίου της Αντωνίας Ποθουλάκη για το trafficking

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε με εισήγηση στην παρουσίαση του βιβλίου της Αντωνίας Ποθουλάκη με θέμα «Trafficking» – Εσωτερικές «πορείες» σε εκτός νόμου «διαδρομές», που πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου στις 13/5/2019.

Ορίζοντας εξ’ αρχής το trafficking ως ένα καίριο και κρίσιμο ζήτημα της εποχής μας και συνάμα τονίζοντας την εμβριθή ανάλυση της συγγραφέα, επεσήμανε ότι : αξίζει όλες και όλοι μας να μελετήσουμε σε βάθος το εν λόγω εγχειρίδιο και, με τον τρόπο που μπορούμε, να συμβάλλουμε στη διάδοσή του στους περισσότερους δυνατούς αναγνώστες και αναγνώστριες.

Περαιτέρω, προσλαμβάνοντας το trafficking ως μια μορφή εγκλήματος και αναγνωρίζοντας ότι τα πολλαπλά πρόσωπα της σωματεμπορίας εξυπηρετούν απεχθείς σκοπούς, έκανε λόγο για το έργο της ΓΓΙΦ προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της έμφυλης βίας και του τερματισμού των φαινομένων της διακίνησης ανθρώπων.

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πορνεία, αλλά και το άμεσα σχετιζόμενο trafficking υπό την οπτική του φύλου, επισημαίνοντας τη θέαση των φαινομένων αυτών ως μία ειδεχθή μορφή βίας κατά των γυναικών και ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας έκανε λόγο για τις κοινές παραμέτρους που πραγματεύεται το βιβλίο της κ. Ποθουλάκη, οι οποίες συνηγορούν υπέρ των δράσεων της ΓΓΙΦ. Πρόσθεσε δε ότι τα αποτελέσματα της εμπειρικής έρευνας που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο για την παρανομία των διακινούμενων ατόμων του trafficking στη χώρα μας, φωτίζουν σημαντικά ορισμένες από τις άγνωστες πτυχές του φαινομένου, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στη σκιαγράφηση του προφίλ των εμπλεκόμενων σε αυτό.

Τέλος, η κα Κούβελα δήλωσε ότι από τα συμπεράσματα του βιβλίου προκύπτει αβίαστα ότι η βία δείχνει σαφή προτίμηση προς το γυναικείο φύλο, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας όλων μας, για τον οριστικό τερματισμό όλων αυτών των φαινομένων που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενισχύουν τις έμφυλες ανισότητες και διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/

 

 

Το Γραφείο Τύπου,15/5/2019 

Τηλ. 2131511102
Ε-mail: gramggif@isotita.gr